کتاب تفکر سریع و کند اثر دنیل کانمن
کتاب تفکر سریع و کند ترجمه کتاب پرفروش و معروف Thinking, Fast and Slow نوشته دانیل کانمن است که اولین بار در سال ۲۰۱۱ میلادی منتشر شده است. این کتاب ترجمه ویراست سال ۲۰۱۸ کتاب مییاشد. نسخه فارسی کتاب با ترجمه فاطمه امیدی توسط انتشارات نوین چاپ شده است. کتاب تفکر سریع و کند، برنده جایزه نوبل اقتصاد، یکی از برترین کتابهایی است که درباره مغز و شناخت ذهن بشر منتشر شده است. این کتاب دو سیستم مهم ذهنی را معرفی میکند که درنهایت نحوه تصمیمگیری و طرز تفکر انسانها را شکل میدهند.
- سیستم ۱ که به سرعت و بهطور خودکار کار میکند، و سیستم عاطفی نام دارد که معمولاً تلاش زیاد بخرج نمیدهد.
- در مقابل، سیستم ۲ کندتر است، نیاز به تلاش بیشتری دارد و سیستماتیک و منطقی کار میکند.
بخشی از مقدمه کتاب تفکر سریع و کند اثر دانیل کانمن
اگر از شما بپرسند به چه فکر میکنید، معمولا به راحتی جواب میدهید. باور دارید میدانید در ذهنتان چه میگذرد. فکر میکنید ذهنتان از تفکرات آگاهانهای تشکیل شده است و هر یک از این تفکرات به شکلی منظم به تفکراتی دیگر میانجامد. اما ذهن فقط به این شکل کار نمیکند؛ در واقع، حتی شیوهی معمول کارکرد ذهن هم اینگونه نیست. بیشتر برداشتها و افکار شما بدون اینکه بدانید از کجا آمدهاند، به خودآگاهتان راه مییابند.
بیشتر بحثهای این کتاب درباره سوگیریهای شهودی است. با این حال، تمرکز روی خطاها به معنی زیر سؤال بردن یا لکه دار کردن هوش آدمی نیست؛ همانطور که توجه به بیماریها در متون پزشکی به معنای انکار سلامتی نیست. اکثر ما در بیشتر مواقع (از نظر ذهنی) سالم هستیم و بیشتر قضاوتها و اعمالمان مناسباند. در هر قدمی که در زندگی به جلو پیش میرویم، به طور معمول اجازه میدهیم برداشتها و احساسات راهنمای مسیرمان باشند و اعتمادی که به باورها و ترجیحات شهودی خود داریم، معمولا قابل توجیه نیست. اما همیشه اینگونه نیست، چرا که ما حتی وقتی در حال اشتباه کردن هستیم نیز اغلب به خودمان مطمئنیم. در نتیجه، به احتمال زیاد شاهدی بیطرف بیشتر از خودمان بتواند خطاهایمان را ببیند.
بنابراین هدف من این است: بهبود توانایی شناخت و درک اشتباهات دیگران و نهایتا اشتباهات خودمان در قضاوتها و انتخابها، با ارائه زبانی غنیتر و دقیقتر در بحث راجع به آنها. دست کم در بعضی موارد، تشخیص دقیق میتواند منجر به مداخلهای شود که خسارات احتمالی ناشی از قضاوتها و انتخابهای بد را به حداقل برساند.
درباره دانیل کانمن نویسنده کتاب
دنیل کانمن (Daniel Kahneman) روانشناس، محقق و استاد بازنشسته دانشگاه است. او مدرک دکترای خود را در سال ۱۹۶۱ در رشته روانشناسی از دانشگاه کالیفرنیا گرفته است. کانمن که به دلیل دامنه گسترده مطالعاتش شهرت دارد در سال ۲۰۰۲ جایزه نوبل اقتصاد را به دست آورد. این پژوهشگر به صورت ویژه بر رفتارهای انسان و عوامل موثر بر آن تمرکز دارد و این موضوع را میتوان به خوبی در آثار منتشر شدهی او مشاهده کرد.
درباره کتاب تفکر کند و سریع
همه ما تجربه شرایطی را داریم که در کمتر از یک ثانیه تصمیم میگیریم (مثلا با دیدن سرعت بالای یک ماشین عقب میایستیم) و گاهی چند دقیقه زمان برای رسیدن به نتیجه مورد نظر نیاز داریم (مثلا تمرکز برای شنیدن صدایی خاص در مهمانی). اما دلیل این تفاوت چیست؟ دنیل کانمن در کتاب تفکر سریع و کند (Thinking Fast and Slow) توضیح میدهد مغز ما به دو روش نسبت به وقایع اطراف خود واکنش نشان میدهد: سریع که به صورت خودکار اتفاق میافتد و کند که نیازمند محاسبات ذهنی است.
این دو عملکرد که به نام سیستم ۱ و سیستم ۲ نیز شناخته میشوند پایه و اساس تمام رفتارهای ما هستند. قابل درک است اگر ترجیح میدهید تمام تصمیمات خود را با سیستم ۱ بگیرید، ولی ما برای مواجهه با دنیای اطراف به هر دو شیوه تصمیمگیری نیاز داریم. بهترین راه برای رسیدن به تفکری شفاف و دقیق، کسب شناخت درست از روش تعامل هر کدام از سیستمهاست و کتاب تفکر سریع و کند، یکی از برترین منابع موجود در این زمینه است.
کانمن در این کتاب با درگیر کردن ما در یک گفتگوی پویا درباره تفکر، نشان میدهد در چه مواردی میتوانیم به شهود خود اعتماد کنیم و در چه موقعیتهایی میتوانیم از مزایای تفکر آهسته کمک بگیریم. بینشهای جدیدی که او به ما ارائه میدهد، میتواند در انتخابهای شخصی و شغلی بسیار راهگشا باشد و افقهای جدیدی را به ما معرفی کند.
به علاوه این روانشناس برجسته با طراحی برخی آزمایشهای ساده علمی، نشان داد که برخلاف تصور عموم، بسیاری از خطاهای فکری ما تنها در هیجانات ریشه ندارند. بلکه مقدار زیادی از آنها مربوط به دستگاه شناختی ما میشود.
سرفصل مطالب کتاب تفکر سریع و کند
بخش اول: دو سیستم
فصل۱: شخصیتهای داستان
فصل۲: توجه و تلاش
فصل۳: کنترلگر تنبل
فصل۴: ماشین تداعیگر
فصل۵: آسودگی شناختی
فصل۶: هنجارها، غافلگیریها و علل
فصل۷: ماشینی برای نتیجهگیریهای عجولانه
فصل۸: چگونه قضاوت میکنیم
فصل۹: پاسخ به سؤال سادهتر
بخش دوم: میانبرهای ذهنی و سوگیریها
فصل۱۰: قانون اعداد کوچک
فصل۱۱: لنگرها
فصل۱۲: دسترسپذیری
فصل۱۳: دسترسپذیری، احساسات و خطرات
فصل۱۴: تخصص تام دبلیو
فصل۱۵: لیندا: کمتر بیشتر است
فصل۱۶: غلبه علّتها بر آمار
فصل۱۷: بازگشت به میانگین
فصل۱۸: کنترل پیشبینیهای شهودی
بخش سوم: بیشاطمینانی
فصل۱۹: توهم فهمیدن
فصل۲۰: توهم اعتبار نظر
فصل۲۱: شهودها در مقابل فرمولها
فصل۲۲: شهود کارشناسانه
فصل۲۳: دید بیرونی
فصل۲۴: موتور سرمایهداری
بخش چهارم: انتخابها
فصل۲۵: خطاهای برنولی
فصل۲۶: نظریۀ چشمانداز
فصل۲۷: اثر مالکیت
فصل۲۸: اتفاقات بد
فصل۲۹: الگوی چهارگانه
فصل۳۰: رویدادهای نادر
فصل۳۱: سیاستهای مواجهه با ریسک
فصل۳۲: حفظ حسابها
فصل۳۳: وارونگیها
فصل۳۴: قالببندیها و واقعیت
بخش پنجم: دو خود
فصل۳۵: دو خود
فصل۳۶: زندگی به مثابه یک داستان
فصل۳۷: شادکامی تجربهشده
فصل۳۸: تفکر دربارۀ زندگی
نتیجهگیری
پیوست الف: قضاوت در شرایط عدم قطعیت
پیوست ب: انتخابها، ارزشها و قالبها
منابع و یادداشتها
مشخصات کتاب
نویسنده: دنیل کانمن
مترجم: فاطمه امیدی
تعداد صفحات: ۵۵۲
قطع: رقعی
نوع جلد: شومیز
نوع کاغذ: بالکی
نوبت چاپ: سوم، ۱۴۰۱
شابک: ۹۷۸۶۲۲۶۸۴۰۹۳۴
قیمت: ۴۵۰ هزار تومان
ناشر: نشر نوین
نقد و بررسیها0
هنوز بررسیای ثبت نشده است.